Monday, March 12, 2007

Synopsis van Gedachte FM

Gedachten Fm
Een ander perspectief op je dagelijkse route

Een signaal dat op specifieke plekken van de wijk je radio overneemt en gedachtes laat horen. Deze gedachtes komen van vier personages die hun dagelijkse route afleggen binnen de Geeren. Een oude man die zijn hond uit laat, een gefrustreerde jongen op weg naar zijn hangplek, een kind met grote fantasie die naar school toe loopt en haar moeder die op weg is naar het winkelcentrum om boodschappen te doen. Deze personages beinvloeden elkaar onbewust als de routes zich kruisen.

Volg de ervaringen van deze personen en beleef de wijk vanuit een ander perspectief.


Korte beschrijving
Gedachte FM is een radiozender (piratenzender) die op specifieke plaatsen in de wijk je radio overneemt en in plaats daarvan gedachtes laat horen.
Deze geluidsfragmenten bestaan uit gedachte en herinneringen van andere personen.
De gedachte zijn gekoppeld aan de omgeving waar de deelnemer op dat moment de gedachten signalen via zijn koptelefoon ontvangt.
Zo ziet de deelnemer ook werkelijk de omgeving waar deze gedachte en herinneringen plaats hebben gevonden.
De deelnemer kan nu een tocht maken door de wijk “door de ogen” van iemand anders.
De deelnemer kan ook één bepaald gedachten spoor volgen, hij moet zich dan goed verplaatsen in deze persoon en bedenken waar deze heen zal gaan.
Als de deelnemer een verkeerde afslag kiest, komt hij in iemand anders zijn gedachten terecht.
Op deze manier kan de deelnemer door één bepaald gedachten spoor te volgen steeds meer over deze persoon te weten komen en ook waar zijn uiteindelijke bestemming zal zijn.


Techniek
Kenmerkende eigenschappen van dit project zijn, dat de deelnemer uit het niets overvallen word door deze gedachte zender en daardoor niet met voorbedachten rade naar de desbetreffende locatie gaat.
De toeschouwer volgt dus eigenlijk een onzichtbaar spoor van radiosignalen.
Tussen deze radiosignalen in hoor je weer de radiozender.

Landelijk gezien word een radiosignaal verzonden door een radiozender en ontvangen via lokale zendmasten die op hun beurt weer het signaal lokaal verzenden. Zo ontstaat er een netwerk van radiosignalen. Het bereik en kwaliteit van het signaal hangt af van de afstand tussen een zendmast en ontvanger, welke apparatuur deze heeft en op welke frequentie de zender zit. Het is namelijk zo dat hoe lager de frequentie is hoe groter het bereik is en hoe sterker dan ook het signaal is. Normalerwijs zit er lokaal maar een zender op een frequentie. Als er een tweede zender legale regeling op dezelfde frequentie zit dan noemt men dit een piratenzender en dus illegaal. De piratenzender kan de reeds bestaande zender overstemmen door dichter bij de luisteraar te zitten of door een krachtigere zender te hebben.
Gezien de techniek en onze vraagstelling was de keuze voor het radiosignaal snel gemaakt. Door dus kleine en vrij zwakke zendertjes af te stellen op een populaire radiofrequentie ontvangt een toevallige luisteraar ons “stoor” signaal in een bereik van een gewenst aantal meter.

Personages
We hebben 4 gedachteroutes door de wijk De Geeren in Breda gemaakt.
-De eerste gedachtegang is een wat norse oudere man van 70 die met zijn vrouw in het plaatselijke bejaardentehuis woont en de hond aan het uitlaten is.
-De tweede is een getrouwde moeder van rond de 40 met 2 kinderen.
Ze is op weg naar het winkelcentrum om boodschappen te doen.
-De derde is een hangjongere die net van school gestuurd is en op weg naar de bekende hangplek om gestolen sigaretten te verkopen om aan wat geld te komen.
-De vierde gedachtegang is een meisje van 7 jaar die op weg naar school is.
Ze leeft zo in haar eigen fantasie wereld dat ze weer eens te laat komt.


Route
De reden dat wij voor de wijk De Geeren hebben gekozen is omdat het een hele diverse wijk is.
Er zijn grote contrasten te zien in het soort woningen, bewoners, status en omgeving.
Wat ons vooral opviel was dat er in deze wijk ook grote contrasten in status is, deze zijn vooral goed te zien in het soort woningen en de omgeving waar deze staan.
Deze verschillende klasse onderscheiden zich duidelijk van elkaar en lijken weinig contact met elkaar te hebben.
De personages van de gedachteroutes hebben wij daarom ook divers gemaakt, om zo van elke doelgroep een route te hebben.
Hierdoor kan de deelnemer zich sneller identificeren met een bepaald personage of juist een keer de wijk vanuit een totaal andere personage beleven.

Deze verschillende routes overlappen&kruisen elkaar en hebben ook enige invloed op elkaar.
De moeder staat b.v. in de poep van de hond van de oude man en de oude man ergert zich aan de hangjongere die de speeltuinen van de kinderen terroriseren, en het meisje van 7 begraaft de dure armband van haar moeder, die zich weer afvraagt waar haar armband is gebleven die ze van haar schoonouders heeft gekregen die vanavond komen eten.
Pas als de toeschouwer alle routes uitloopt heeft hij het overzicht tussen de onderlinge verhoudingen die er tussen deze personen zijn.

Reclame
Een belangrijk kenmerk van dit idee is dat de deelnemer uit het niets overvallen wordt door deze gedachte zender.
Iemand loopt door de wijk en luistert naar de radio via zijn koptelefoon die ineens overgenomen word door een gedachte signaal die aan de locatie waar de persoon op dat moment loopt gekoppeld is.
Daarom vinden wij het niet passend om reclame voor gedachte FM te maken d.m.v reclameborden en flyers omdat dan het “overvallen” van de toeschouwer verloren zal gaan.
Juist het toevallig belanden in deze FM signalen maakt het interessant.
Daarom willen wij ook op deze zelfde manier “reclame” maken voor gedachte FM.
Er zijn 2 rotondes in de wijk de Geeren en automobilisten zijn een grote doelgroep die veel naar radio luisteren.
Door op deze rotondes gedachte signalen uit te zenden willen wij de mensen die in de auto zitten overvallen met deze gedachtes en overhalen (of er bekent mee maken) om deze routes te gaan volgen.
Zo bereiken we de mensen precies op die manier zoals het volgen van gedachte FM in de wijk ook zal zijn.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home